Sí, ja la tenia, fotografiada a Puigcerver. Però el diumenge, que era dia set de novembre, encara vam poder fotografiar aquesta Lycaena phlaeas, al mateix temps que vam veure una Llimonera, aquesta es va escapar de la foto. El lloc és a la vora de l'alzina del Llamp, a l'Aleixar.
Aquesta oruga pedraferida la vaig salvar a l'Albiol de ser atropellada, és molt gran, fa quasi deu centímetres de llarg. Gràcies a Biodiversitat virtual l'hem pogut identificar de seguida, ha estat un expert, Ben Trott, qui n'ha fet la identificació.
Diu que és un Borinot de les corretjoles, Agrius convolvuli.
Punts d'or.Plusia festucae, fotografiada a Reus, l'agost del 2010. Aquesta papalloneta ha nascut a casa d'una eruga apamadora verda. No he trobat nom oficial català, però si traduïm de l'anglès de forma textual (Gold spot), podem dir que es diria Punt d'or, que és un nom que trobarem molt adient si l'observem de prop.
Normalment només penjo una foto de cada papallona, però el cas d'aquesta Esfinx dels pins ibèrica, Hyloicus maurorum, m'ha semblat mereixedor de diverses fotos, així es pot apreciar bé el grau de perfecció a que arriba el seu aspecte críptic.
Les tres fotos són fetes a Mont-ral, a les Muntanyes de Prades, el 1998.
Una diapositiva vella, del 1989, feta a la serra de Miramar, creia que em permetia d'incloure la papallona Escac de ponent, Melanargia ines, que encara no hi era al blog. Però finalment, sembla ser que també és Escac ibèric, Melanargia lachesis. Que sí que hi era, ja que és força corrent al Camp. Bé, haurem d'esperar.
Aquesta papallona Nena blau cel, Lysandra bellargus, és fotografiada a la pobla de segur, l'agost del 2010, però la seva distribució és molt àmplia i inclou totalment les nostres comarques.
Aquesta papallona ha de ser, per força, una Bruna-rossa, Hipparchia semele, perquè encara que sembla un Sàtir mediterrani, Hipparchia aristaeus. Segons la guia de Tolman, no és present a cap zona continental de l'oest d'Europa.
La fotografia és feta a l'Albiol, el juliol del 2010.
Aquesta papallona de Migdol muntanyenca, Melanargia russiae cleanthe, és fotografiada entre Arestui i Baiasca, al Pallars Sobirà, l'agost del 2010, però al llibre de Tolman i Lewington es veu que la seva àrea de distribució inclou les nostres comarques, amb totes les reserves que suscita l'escala dels mapes. Si en confirmo la presència al Camp, ja ho modificaré.
Aquests dies de ple estiu se'n troben moltes, de papallones atropellades a la carretera. Aquesta Cleòpatra, Gonepteryx cleopatra, era a la carretera de La Febró, prop del Mas dels Vells, enmig de les Muntanyes de Prades.
Per sort, el juny de 2010 en podem fotografiar una de viva molt a prop del mateix lloc.
La foto no és molt bona, però no en vaig poder fer més, és una Dos punts, Polyommatus icarus, fotografiada a Vandellòs, el juliol del 2010. Moltes gràcies a l'Anna Ribera, que m'ha fet veure l'error.
Preciosa en la seva discreció, aquesta papallona Bruna dels prats, Maniola jurtina, era enmig d'un gran grup de Donzelles majors, en una mata d'esbarzer a Argentera, l'estiu del 2010.
Feia dies que hi anava al darrere, perquè s'assembla molt a la M. lachesis, i resulta que revisant arxius ja en tenia una foto del juliol del 2009, aquesta és la Migdol del nord,Melanargia galathea. Concretament una femella, com indica el fet de tenir un to groc a la vora d'atac de les ales superiors.
Preciosa papallona, feia dies que hi anava al darrere sense aconseguir cap atansament prou acceptable, finalment l'he poguda fotografiar tant com he volgut, dos exemplars a Pratdip, el juny del 2010.
Una papallona ben maca, i que encara no havia fotografiat mai, a La Mussara, terme de Vilaplana, el juny del 2010 la vam poder gaudir posada i volant, es tracta de la Papallona de l'Arç blanc, Aporia crataegi.
He trigat una bona estona a identificar aquesta papallona, al final, he decidit que és una femella d'Anthocharis euphenoides, una papallona que en castellà es diu bandera española, però és que la que surt a la guía de Tolman i Lewington no s'assembla massa, les dues ales inferiors no són pas tan blanques. Finalment, ha estat la part de sota la que m'ha ajudat en la diagnosi.
Potser es tracti d'una subespècie diferent? Bandera catalana?